• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Band Band members Ferenc Szűcs - bass guitar


Egon, aki nem csak a bass gitárhoz, de a technikához is kiválóan ért

Születési idő: 1955.02.01.
Foglalkozás: Most is műszerész. Hivatalos végzettségem is ez (1973. Gépipari Szakközép Szfvár), de büszkeségem az 1987-ben VIZSGA által OSZK-nál megszerzett B-kat. "Előadóművészi Műk. Eng".

Kitől tanultam?
Legelső tanárom Borsos Gábor volt (tangóharmónika 1963), bár nem szabad elfelejteni, hogy volt egy zenei ősöm: a nagypapa (bal szélén álló hegedűs).Gitárt magamtól, 12 éves kortól.
20 évesen (katonaság után) Nyitrai Endre (Veszprém OSZK Studio - Isten nyugtassa).
Akitől a legtöbbet kaptam: Boros József, Bp. Vasutas Zeneisk. (Őt is nyugtassa).

Milyen formációkban zenéltem?
Első együttesem duó volt (tangóharmónikával).A második már tánczenekar, a helyi "nagy" fiúkkal. Ők 16-17 évesek voltak, én akkor 13. És mivel a szólógitár már foglalt volt, a "taknyos" lett a basszgitáros. Ők azután katonák lettek, jött a következő nemzedék (szintén fatornyos falumban), és még itt is én voltam a legfiatalabb.
Mielőtt én bevonultam (73 aug.), ez a csapat kezdett át/kialakulni: már-már majdnem "rock" lett: ADMIRAL.

A seregben addig küzdöttem, míg ott is befértem a "Tranzisztor" együttesbe.

Ott találkoztam Nagy Árpáddal (Theatrum), s rajta keresztül Pálmai Zoltánnal. És ami a legfontosabb: 4 db SELMER-rel. Eltávokon, szabadságon játszottam az Admirallal, a seregben 1,5 év alatt 3 buli a Tranzisztorral.
Leszerelés után Admiral (Bondár "FRED" István, Kovács "BÜTYÖK" Endre, Lengyel "KOZMA" Dezső, Hollósi Lajos, Brassói László, és egy télen még Tunkli Misi is) 1977-ig.
Akkor munkahelyi találkozás: Tunkli Mihály (korábbi iskolatárs) hívott Várpalotára: VIDÉK 77 (Ős új - ARTONS). Egy buli: gitáros (Horváth Péter) katonának.

Utána REKORD-Tab. Sok-sok km, sok jó hétvégi bál.

(A Rekord gitárosának visszatérése külföldről.)

1982-től vendéglátó: Siófoktól Almádiig.

1983-ban rövid életű rock Lantai Péterékkel.
1986-ban végre Norvégia.

Rosszul sült el: a billentyűs (Fülöp Csaba) az utolsó pillanatban lemondta, helyettessel nem lehetett jó, így csak 3 hónap a 8 helyett.

1987-től egyszemélyes zenecirkusz.
1988-tól Orbán Dénessel, 89. füredi Annabella, 90. Bp. Gellért-Bár.

1990-től 3 nyár Lajkó Zolival.

Celldömölk, Galambász bál. A Rekord gitárosának - Bogdán József - látogatása Kanadából.

 

1992-től Kolping-Trió (Orbán Dénes, Zugor János: Artons-alapító).1996-tól egyre kevesebb buli, egyedül nem akartam játszani.
1999-ben a NAGY TALÁLKOZÁS: Artons.

S hogy mit hallgatok?
Nekem (szinte) minden melódia tetszik. Lehet népdal, magyar nóta, mozgalmi induló, operett, opera, szimfónia, balett: csak indítsa meg az enzimjeimet. Természetesen mindenek felett: a klasszikus rock. Ezen felül kedvenc műfajom: a HANGSZÓRÓ, ugyanis a hangosításba vagyok még szerelmes, valamint a csöves gitárerősítők lelkébe, hangjába.