• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Band Band members Péter Nyakas - singing, piano (currently not active)


Láda, a színpadi sztár

A „hőskor” 1967-71 közé tehető, amikor az egyetemi zenekar átalakult a kor igényeinek jobban megfelelő három gitár-orgona-dob felállású formációra. Kezdetben nevünk sem volt. Aztán, mikor nyáron a Várkert presszó szabadtéri színpadán játszottunk, és a fizetést az esős napokon is megkaptuk, magától jött a név: ESŐVÁRÓK!  Az első felállás a következő volt: az képen balról jobbra Nyakas Péter (Láda) orgona, Margit Ferenc (Feró) ének, Tóth Attila basszusgitár, Borbola Tivadar akkordgitár, zenekarvezető, Mártai Ferenc dob és Kurucz Miklós szólógitár. A képen is jól látható a kor „divatja” – nagyon elegánsak vagyunk!

 

A zenekar fennállása alatt, (1971-ig) több tagcsere volt, így 1968-ban Kurucz Miki helyett a Pokers-ből átcsábítottuk a szólós Kovács Zolit (Titi), és jött hozzánk egy bársonyos hangú énekes, Glück Anti, aki aztán később hivatásos előadóművész lett.

Tóth Attila helyett a basszusgitárt átvette Margit Feró unokaöccse, Margit Józsi (Maca), akinek már akkor saját számai voltak (Volt egy fiú, Isztambul, Anna, stb.), később ugyancsak profi lett belőle, a Kormorán együttes énekes-zenész-zeneszerzője (alább a képen Maca és Titi). 1969-ben elvitték katonának Mártai Ferit, helyére az egyetemről Dombóvári Laci jött dobosnak. A repertoárban Kinks, Hollies, Animals nóták mellett „húzósabb” nóták is szerepeltek a Troggs, Steppenwolf, Spencer Davies Group számaiból.

A zenekarral sok szép élményben volt részünk, saját klubunk volt az egyetemi menzán, 1968-ban turné az NDK-ban (Merseburg, Weisenfels, Halle), itt a menedzserünk egy negyedéves egyetemista, Kucsma János volt, aki kint készítette a diplomamunkáját, és kiválóan beszélt németül (gyorsabban, mint én magyarul …).Számtalan versenyen vettünk részt, 1968-ban a TV fellépéstől az akkor már menő Hungária ütött el bennünket. Koncerteztünk a Metro-val, Máté Péterrel, a klubunkban rendszeres vendégünk volt Gabriel de Souza fekete énekes-gitáros, aki fantasztikus hangulatot tudott varázsolni a színpadon. 1971-ben a zenekar feloszlott, Kovács Titi folytatta még egy ideig Esővárók No.2 néven, de a régi bandából már csak Ő volt a zenekar tagja.

1974-ben meghívtak a VIKTÓRIA együttesbe, mert a gitáros Pichner Gyuri bevonult katonának. A Viktória felállása: Czinczás Tamás szólógitár, Feczkó Miklós basszusgitár (ex-Pokers), Mohl László (Moles) dob, Nyakas Péter billentyűk, ének, Balássi Imre szólóének.

Csongrádi László (Csongi) később került a zenekarba ifjú titánként trombitált, énekelt.

Később a basszust átvette Feczkó Mikitől, és Mohl Laci bevonulása után Szabó László (Csimbi) Balatonkeneséről - lett a dobos. A Viktóriával is sok nagy sikert éltünk meg (Rock zenekarok dunántúli versenye 1. helyezés, Országos rock-zenei tábor Nyíregyházán, saját Űr-szvitünk kivívta Gonda János elismerését is), és azon a régi kedves helyszínen folytattuk, ahol az Esővárókkal abbahagytuk (Várkert).

A 70-es évek végén már erősen érezhető volt a diszkó zene térhódítása, zenekarunkat egyre kevesebb helyre hívták, így én zenekart váltottam, a fűzfői METÁL együtteshez igazoltam. A zenekar slágeresebb, diszkósabb zenét játszott, voltak bulik is rendesen. A zenekar 1982-ig létezett, utána váltottam a vendéglátózás irányába, és többnyire egyedül dobgéppel, illetve duóban Rigó Karcsival, ill. később sokáig Zugor János várpalotai dobossal dolgoztam a balatonparti üdülőkben.

Szép, de rövid időszaka volt a pályafutásomnak, mikor a balatonfüredi üdülőkben muzsikáltunk Farkas Balázs szólógitárossal, Kőpataki János dobossal, Somogyi Károly basszusgitárossal.

Közben a várpalotai, balatonkenesei zenészbarátokkal időről-időre összeállt az ARTON’S együttes, mellyel komolyabb, fajsúlyosabb zenét játszottunk, inkább a saját szórakoztatásunkra (Santana, Joe Cocker, Deep Purple, Uriah Heep, stb.). Az Artons-szal 2000-től új felállásban a mai napig is játszunk, a repertoár maradt az igényesebb szerzők számaival. Orgonistánk – Tunkli Mihály -Hammond orgonájával (melyet tekintélyes súlya miatt csak sátoros alkalmakkor cipelünk), fantasztikus technikájával és fanatizmusával már Emerson nóták is megszólalnak a programban, ezek mindig nagy sikert aratnak.

A banda: Tunkli Mihály orgona, szintik, Nyakas Péter zongora, ének, Horváth Péter szólógitár, Pintér András szólógitár, Schieder Pál akkordgitár, ütősök, Szűcs Ferenc basszusgitár, Szabó László dob, és a gidák: Ézsiás Anita és Monostory Mariann.

2005 nyarán megkerestek a VIKTÓRIA együttestől, hogy lenne-e kedvem a zenekarban dolgozni? Mivel igent mondtam, így másodszor is tagja lettem a VIKTÓRIA-nak. A régi csapatból már csak Csongrádi Laci maradt, a szólógitáron az ex-Esővárós Kovács Zoli, a doboknál pedig Mógor Dénes. A zenekar mindent játszik, báli zenét, lakodalmi zenét, de utcabálokra való „komolyabb” zenét is. Arra különösen büszkék vagyunk, hogy ami megszólal, azt a színpadon saját magunk játsszuk, tehát semmiféle számítógépes támogatást nem használunk. Nagy élmény volt nemrég együtt játszani a PIRAMIS együttes két frontemberével, Révész Sándorral és Závody Jánossal.

2007. október 13-án megrendeztük az ESŐVÁRÓK alapításának 40. évfordulóját megünneplő jubileumi koncertet Veszprémben.
A zenekar a teljes felállásában lépett színpadra egy kivétellel: Kovács Zoltán nem vállalta a fellépést, ezért helyette Pintér András szólógitározott. 2008 március 25-én a budapesti Fonó Budai Zeneházban felvettük az együttes 9 saját szerzeményét , mely DVD-n kapható. A DVD veszprémi bemutatója 2009. június 6-án volt a Veszprémi Egyetem Aulájában, ahol a 60-as évek másik jelentős veszprémi bandájával, a Pokers együttessel közösen léptünk fel.